Senzori de mișcare cu infraroșu

Senzor de miscare IRUn senzor pasiv cu  infraroşu (senzor PIR) este un dispozitiv electronic care măsoară în infraroşu (IR), lumina care radiază de la obiectele aflate în câmpul său vizual. Aparent mişcarea este detectată atunci când un corp cu o anumită temperatură (cum ar fi un om sau un animal) trece prin fața sursei infraroșu cu o altă temperatură (cum ar fi un perete). Acest lucru înseamnă că  senzorul detectează căldura de la trecerea unui obiect prin câmpul de acțiune al senzorului și acel obiect rupe câmpul pe care senzorul l-a determinat ca fiind “normal”. Orice obiect, chiar unul de aceeaşi temperatură ca şi obiectele din jur va activa senzorul PIR dacă corpul se deplasează în câmpul vizual al senzorului.

Toate obiectele emit energie sub formă de radiaţii. De obicei, radiaţiile infraroşii sunt invizibile pentru ochiul uman, dar pot fi detectate de dispozitive electronice concepute în acest sens.

Teoria detecției în infraroșu

Detectoarele pasive de radiații infraroșu primesc energie invizibilă radiată de obiectele aflate în câmpul lor vizual. Ele sesizează în fapt SCHIMBAREA acestei energii.

Modul de functionare a senzorilor

Persoana în mișcare produce o astfel de schimbare în mediu, “schimbare”  care poate fi mai caldă sau mai rece decat mediul curent.

Componentele unui senzor PIR

Un senzor de milcare cuprinde 3 componente principale:

  • partea optică;
  • senzorul propriu-zis;
  • circuitul de procesare.

Partea optică a senzorului de mișcare

Partea optică  are rolul de a focalizeaza energia termica pe senzorul de captură. Pentru partea optica a senzorului de obicei se utilizează oglinda sau lentila Fresnel. Fațele oglinzii sau secțiunii lentilelor definesc zona de acoperire a detectorului.

Senzorul

senzor

Senzorul – convertește energia infraroșie în energie electrică.

Procesarea semnalului

Circuitul de procesare analizează semnalul electric și separă alarmele reale de cele false. Pentru acest lucru:

– semnalul reclamă o “Semnatura” specifică.  Circuitul utilizeaza praguri multiple pentru a măsura relația complexă între amplitudinea semnalului, polaritatea acestuia și durata. Această relație complexă produce o “semnatură” specifică pe care procesorul  o utilizează pentru a determina dacă semnalul ar trebui să activeze o alarmă.

Semnalele trimise catre circuitul senzorului de miscare

Senzori de mișcare cu infraroșu sunt ideali pentru iluminarea spațiilor exterioare casei. Vezi mai multe despre iluminarea spațiilor exterioare.

Advertisements